Repository logo

TÜRK HAVA KURUMU

ÜNİVERSİTESİ

Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Subject

Browsing by Subject "[Fen > Temel Bilimler > Biyoloji, Fen > Mühendislik > Gıda Bilimi ve Teknolojisi]"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Thumbnail Image
    Publication
    Dioksinlerin Hayvan Beslemedeki Genel Etkileri
    (2017) Süleyman ÇALIŞLAR Mesut KARAMAN; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zotekni Bölümü, 46100 Kahramanmaraş, Türkiye Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zotekni Bölümü, 46100 Kahramanmaraş, Türkiye
    Dioksinler; hayvanlarda karaciğer toksisitesine, ağırlık kaybına, bağışıklık sisteminin baskılanmasına, üreme gücünde zayıflamaya, yumurta kabuğunda incelmeye, doğum kusurlarına, kanserlere ve ölüme yol açan kimyasal bir gruptur. Özellikle, 2,3,7,8- tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) çok zehirlidir ve üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığı çevresel toksinlerden biridir. Yüksek dozları hemen her hayvan türünü etkilemektedir. Dioksinin insanlarda kanser oluşturma riskine sahip olduğu yapılan araştırmalarla doğrulanmıştır. Bu nedenle Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu dioksini birinci sınıf kanserojen olarak tanımlamıştır. Dioksinler, yağda eridiklerinden et, süt, yumurta ve balık gibi hayvansal gıdalarda depolanmakta ve mevcudiyetini çok uzun yıllar devam ettirmektedirler. Bu nedenledir ki insanların önemli bir kısmı, hayvansal ürünlerle, hava yoluyla ve deri temasıyla birlikte her gün bir miktar dioksin'e maruz kalabilmektedir. Hayvan yemlerine ilave edilen organik asitler, pH değiştiriciler nişasta, şeker, bitkisel ve hayvansal yağlar, meyve ve sebze işleme yan ürünleri, kaolinit, rendering ürünleri ile pelet yapımına yardımcı maddeler dioksinlerin kontaminasyonuna neden olmaktadır. Bitkisel orijinli yem maddelerinin hepsinde ve bunların yan ürünlerindeki maksimum dioksin miktarı 0,75 ng toksik eşdeğerliliği/kg'dır. Bu derlemede, dioksinlerin çiftlik hayvanlarının beslemesine olan etkileri incelenmiştir.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Hızlı Erişim
  • Ana Sayfa
  • Açık Erişim Yönergesi
  • Kullanıcı Kılavuzu
Bağlantılar
  • Bize Ulaşın
  • Kütüphane
  • Akademik Takvim
  • Duyurular
İletişim
  • Bahçekapı Mahallesi Okul Sk. No:11 06790 Etimesgut ANKARA
  • Telefon: +90 444THKU (8458)
  • E-posta: bilgiedinme@thk.edu.tr

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback