Publication:
Ulusal Gastronomik Coğrafi İşaretli Ürünlerin Uçak İçi İkrâm Menülerinde Kullanım

cris.virtual.department#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.departmentf8c91c1d-2ee9-42b5-9428-d83b20d2ee86
cris.virtualsource.orcidf8c91c1d-2ee9-42b5-9428-d83b20d2ee86
dc.contributor.affiliationHitit Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Çorum, Türkiye
dc.contributor.authorSalih Zeki ŞAHİN
dc.date.accessioned2024-07-11T10:49:37Z
dc.date.available2024-07-11T10:49:37Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractHavacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabet, hava yolları firmalarını; ürün çeşitlendirmeve ürün farklılaştırma çalışmalarına odaklanmalarını zorunlu kılmaktadır. Rekabetin enyoğun yaşandığı alanladan biri de hava yolları ikram menüleridir. Bu çalışmada, Türk Patentve Marka Kurumunca tescilli ulusal gastronomik coğrafi işaretli ürünlerin, uçakiçi ikrammenülerinde kullanımının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, başta Türk HavaYolları (THY) olmak üzere diğer hava yolları firmaları ve ikram hizmetleri sağlayıcısıişletmeleri, Türkiye’nin tescilli gastronomik coğrafi işaretli ürünlerini kullanmaya teşviketmesi açısından önem taşımaktadır. Çalışma, nitel araştırmalar kapsamında olup, dokümanincelemesine dayalı olarak gerçekleştirilen betimsel analizlere dayanmaktadır. Araştırmaörneklemini, THY web sayfasında yer alan uçak içi ikram hizmetleri menüleri, AvrupaKomisyonu web sayfasındaki coğrafi işaretli ürünleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu,coğrafi işaretli ürünler portalındaki tescilli coğrafi işaretli ürünler oluşturmuştur.Araştırmada, Türkiye’de tescilli 382 ulusal gastronomik coğrafi işaretli ürün bulunduğu,önemli bir kısmının hava yolları ikram menülerinde kullanım potansiyeli taşıdığı ancakTHY uçak içi ikram menülerinde söz konusu ürünlerin kullanımının olmadığı, son yıllardaTürkiye’nin uluslararası tescil başvuru çalışmalarının arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
dc.description.doi10.21325/jotags.2020.639
dc.description.endpage1898
dc.description.issue3
dc.description.startpage1880
dc.description.volume8
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.urihttps://acikarsiv.thk.edu.tr/handle/123456789/2040
dc.language.isotur
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.titleUlusal Gastronomik Coğrafi İşaretli Ürünlerin Uçak İçi İkrâm Menülerinde Kullanım
dc.typeMakale
dc.typeAraştırma Makalesi
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
113.pdf
Size:
573.45 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections